zondag 27 november 2016

Terugblik op super mooi hoogspring jaar 2016


 
De eerste trainingen voor het winterseizoen zijn weer begonnen. Het duurt nog tot eind december 2016 voor er weer een (oefen)wedstrijd op het programma staat. Een mooi moment om terug te kijken op een super succesvol seizoen 2016 voor zowel indoor, outdoor als op wereldniveau. Begin 2016 werd Sven verkozen tot sportman van jaar 2015. Hieronder een overzicht van wat er afgelopen jaar nog meer gebeurde.

Nederlandse kampioenschappen
Het jaar begon met zilver bij zowel het NK voor junioren (2.04m) als senioren (2.13m). In het buitenseizoen verliep het NK voor senioren met een 7e plaats (2.00m) minder goed dan verwacht maar Sven liet twee weken later op het NK voor junioren zien dat hij tot de top behoort en werd Nederlands Kampioen (2.07m)

Nederlands Record indoor & limiet voor WK junioren
Op 30 januari 2016 heeft Sven met een sprong van 2.16 meter hoog het Nederlands Record indoor voor junioren geëvenaard. Met deze prestatie kwalificeerde hij zich ook voor het WK junioren in Bydgoszcz in Polen.

WK junioren in Bydgoszcz in Polen

Het WK voor junioren werd van 19 t/m 24 juli gehouden in het Poolse Bydgoszcz. Sven nam deel op het onderdeel hoogspringen. Zijn doel voor dit toernooi was om te proberen de finale te halen. Helaas is dit niet gelukt. Hij haalde 2.09m wat niet genoeg was om naar de finale te gaan. Met deelname aan dit WK heeft hij veel ervaring op kunnen doen. Sven was toen nog 17 jaar en één van de  jongste deelnemers en behoort nu al tot de beste 24 (junior)hoogspringers van de wereld!

Resultaten seizoen 2016
Dit seizoen waren er 18 wedstrijden. Vijf indoor en 13 outdoor wedstrijden. Op een enkele wedstrijd na haalde hij altijd een hoogte van 2 meter of hoger. Het gemiddelde over heel het seizoen komt uit op 2.04m en is daarmee 5 cm hoger dan vorig jaar.

Trainingen
Om op dit niveau hoog te kunnen springen zijn er veel trainingen nodig. Sven reist drie keer per week naar Atletiekvereniging Spado in Bergen op Zoom om daar te trainen op kracht, uithouding en explosiviteit. Verder traint hij in Rijen bij het Atletiekcentrum Midden en West Brabant (AC-mwb) twee keer per week specifiek op hoogspringen. Tot slot is er nog één core stability training bij fysio Walvoort en blijft er nog 1 rustdag over.

Opleiding
Naast zijn carrière als hoogspringer heeft Sven dit jaar ook zijn HAVO diploma gehaald. Hij is nu begonnen aan de Fontys in Tilburg met de opleiding voor Natuur en Scheikunde leraar. Het combineren van opleiding en 6 keer per week trainen vraagt veel plannen en organiseren maar dat lukt hem prima.

In de Media
- De bode --> Hoogspringer Sven van Merode kijkt terug op super mooi atletiekjaar